DRŽITEL CENY JANTAR ZA ROK 2018

Publikováno: 26.3.2019

Ceny Jantar za rok 2018 mají své držitele. Slavnostní ceremoniál za účasti kulturní obce Moravskoslezského kraje i široké veřejnosti trval přes tři hodiny a nabídl vedle jmen oceněných laureátů bohatý doprovodný program. Večerem provázeli Lumír Olšovský a Lada Bělašková.

Zvětšit obrázek

Cenu za celoživotní dílo převzal i fotograf Jindřich Štreit.
Foto: Petr Hlubek

Historicky první Cenu Jantar za celoživotní dílo si odnesl fotograf Jindřich Štreit. Umělec, jehož fotografie jedinečným způsobem zachytily skutečnou podstatu doby a nepřikrášleně svědčí o pravdivém pohledu, byl dojat a jeho projev patřil k nezapomenutelným. Štreitovu větu „Jestliže spojíme lásku s uměním, tak potom můžeme být šťastni“ by mohli organizátoři vytesat na onen pomyslný schod Bolt Tower, kde budou laureáti ceny za celoživotní dílo mít v budoucnu své symbolické místo.

Cenu za výtvarné umění převzal Jiří Šigut. (Foto: Petr Hlubek)

Za výtvarné umění bodoval Jiří Šigut, dlouhodobě nepřehlédnutelná ikona ostravského konceptuálního umění. Také Šigut měl z proměněné nominace evidentní radost a na pódiu se rozhodl poděkovat snad všem, kteří se o vznik jeho výpravné publikace zasloužili.